Europa League - Arsenal krijgt deksel op de neus tegen tien Madrilenen, Marseille klopt Salzburg

Leestijd 3 min.

De heenwedstrijd in de halve finales van de Europa League tussen Arsenal en Atletico Madrid is donderdagavond op een 1-1 gelijkspel geëindigd. De Gunners domineerden, maar lieten te veel kansen onbenut. Dat strafte Antoine Griezmann op een zeldzame Madrileense counter genadeloos af. Olympique Marseille won voor eigen publiek met 2-0 van Salzburg. Arsenal nam in Londen het heft in handen. Het leverde Alexandre Lacazette meteen twee enorme kansen op. De Franse spits trof eerst het doelhout, een minuut later geraakte hij niet voorbij de uitstekende Atletico-doelman Jan Oblak. De Spanjaarden misten hun start compleet en moest ook nog eens met tien voort. Verdediger Sime Vrsaljko tekende voor de snelste tweede gele kaart in de geschiedenis van de Europa League. Na amper 9 minuten moest hij gaan douchen. Het potje van de Spaanse coach Diego Simeoni kookte over. Hij werd naar de tribunes verwezen. Arsenal speelde de bezoekers van het kastje naar de muur, maar slaagde er niet in zijn overwicht in een doelpunt om te zetten. Oblak hield de Madrilenen in de wedstrijd. Jack Wilshere, Danny Welbeck en Hector Bellerin stuitten alle drie op de vuisten van de goalie. Op slag van rust stak Atletico zijn neus aan het venster. Antoine Griezmann vergat de Gunners een koude douche te bezorgen.

Hoewel het tempo in de tweede helft wat zakte, slaagde Arsenal er wel in de Madrileense defensie te ontwrichten. Na dom balverlies knikte Lacazette een voorzet van Wilshere op het uur binnen. Dit keer had Oblak geen verhaal. De Fransman was een gesel voor de Spanjaarden. Tien minuten na zijn doelpunt won hij opnieuw een kopduel. Oblak stond aan de grond genageld, maar het leer ging net voorlangs. Net als in de eerste helft morste Arsenal met de kansen en daar zouden de Londenaars een dure prijs voor betalen. Tien minuten voor tijd scoorde Griezmann helemaal uit het niets na een foutje van zijn landgenoot Laurent Koscielny. Arsenal drong nog aan, maar geraakte niet meer voorbij Oblak. Die schudde nog een wereldsave op de kopbal van Aaron Ramsey uit zijn handschoenen.

In de andere halve finale boekte Olympique Marseille in een stampvol Stade Vélodrome een 2-0 zege tegen Salzburg. L'OM verzilverde op het kwartier een vrije trap. Dimitri Payet schilderde de bal op het hoofd van de vrijstaande Florian Thauvin, die de score opende. Salzburg antwoordde een kwartier later via Stefan Lainer. Hij vergat na een knappe solo de kroon op het werk te zetten. Na de rust duwden de Oostenrijkers het gaspedaal stevig in, maar het doelpunt viel aan de overzijde. Clinton N'Jie en Payet rolden de Oostenrijkse verdedigers op de tegenaanval op. De nog maar pas ingevallen N'Jie (63.) verdubbelde de voorsprong. Salzburg drong nog aan, maar kwam niet meer tot scoren. De halfvolley van Fredrik Gulbrandsen strandde tien minuten voor het laatste fluitsignaal op de paal.

Volgende week worden op 3 mei (21u05) de terugwedstrijden afgewerkt. De Gunners moeten in het Wanda Metropolitanostadion nog vol aan de bak. Olympique Marseille heeft een ruimere marge, maar is in Salzburg best op zijn hoede.