Zo houd je je goede voornemens wél vol

Meer sporten, gezonder eten, op tijd slapen… Voor veel mensen is een lijstje goede voornemens een ticket naar een leuker, strakker of gewoon beter leven. Tot die wilskracht even snel smelt als de kaas op de pizza die je zonet in de oven gestopt hebt. De vraag is dus: hoe grijp je in voor dat het zover komt? Tess van Beurden geeft tips.
door
robotredactie
Leestijd 1 min.

1. Wees realistisch

"Dit is wellicht de saaiste, maar wel de belangrijkste tip", steekt Tess van wal. "Heel veel mensen willen hier en nu verandering. Dus nemen ze een fitnessabonnement en verplichten ze zichzelf om minstens vier à vijf keer per week te gaan."

Foto Unsplash

"Daarnaast leggen ze zichzelf een zeer streng dieet op, want ja, abs are made in the kitchen. Het resultaat? Teleurstelling. Het is onmogelijk om je leven 100% onder controle te houden. Iedereen belandt weleens onverwacht op restaurant, of ziet een sportsessie in het water vallen. Dat is perfect normaal", klinkt het.

"Wie zichzelf te veel druk oplegt door bijvoorbeeld een duur fitnessabonnement aan te schaffen, vindt al snel dat hij of zij gefaald heeft. Begin dus laagdrempelig. Wie drie keer per week sport, is al behoorlijk goed bezig."

"Ook op het vlak van voeding is het belangrijk om niet alles in één keer te willen veranderen. Schakel bijvoorbeeld in week één over van witte pasta naar een volkorenvariant en minder de week erna je porties. Zo zal je zien dat je op den duur vanzelf gezonder eet", legt Tess uit. "Daarnaast is het ook belangrijk om niet meteen de handdoek in de ring te gooien zodra het één dag eens wat minder gaat."

2. Verwen jezelf

Zit je motivatie in een dip? Trakteer jezelf dan op een shoppinguitje voor nieuwe sportoufit. Zo zie én voel je je gelijk een pak beter. De tip van Tess? "Opteer voor een high waisted legging die squatproof is, zodat je niet de kleur van je ondergoed gaat zien wanneer je door je knieën zakt."

3. Kijk in de spiegel

Voor veel mensen is de weegschaal een instrument om hun vooruitgang te meten, maar dat is eigenlijk zonde. "Een kilo vet is veel groter dan een kilo spier", verklaart Tess. "Wanneer je pas begint te sporten, maak je wel wat spieren aan, waardoor je niet zo snel in gewicht daalt. Voor veel mensen werkt dat ontmoedigend. En bovendien vertelt de weegschaal je niet of je je beter in je vel voelt", aldus Tess. Neem in plaats daarvan elke twee à drie weken een foto van jezelf in de spiegel waarbij je min of meer in dezelfde houding staat. Wie al die foto's naast elkaar legt, zal op den duur een verschil beginnen zien.

4. Leg je sportkleren's avonds al klaar

Als je 's avonds al je sportkleren klaarlegt, heb je écht geen excuus om die ochtendlijke sportsessie over te slaan. Het enige wat je nog moet doen, is die prachtige outfit aantrekken en vertrekken. Waar wacht je nog op?

5. Zet de wekker op tijd

Wie 's ochtends fluitend uit bed stapt, mag zichzelf gelukkig prijzen. Maar ook voor avondmensen kan een ochtendlijke sportsessie ontzettend deugd doen. Als je sport, maakt je lichaam endorfines aan, beter bekend als het gelukshormoon waardoor je je nadien kiplekker voelt en dus fris en fruitig naar je werk kan vertrekken. Twee vliegen in één klap. Bovendien heb je dan 's avonds tijd over om gezellig te relaxen met familie en vrienden.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's, health tips en weetjes vind je hier.