Sociaaldemocraten winnen nipt parlementsverkiezingen in Groenland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De sociaaldemocraten hebben bij de parlementsverkiezingen in Groenland een nipte overwinning geboekt. Het verkiezingsresultaat stelt de huidige coalitie in staat om verder te regeren. Bovendien vormt de uitslag ook een overwinning voor het kamp dat streeft naar een geleidelijke overgang richting onafhankelijkheid. De sociaaldemocratische partij Siumut van premier Kim Kielsen behaalde 27,2 procent van de stemmen. Dat zijn er nauwelijks 500 stemmen meer dan de centrumlinkse partij Inuit Ataqatigiit (IA), die het met 25,5 procent moet stellen.

Vrijwel alle partijen in Groenland pleiten voor onafhankelijkheid. Maar er bestaat grote onenigheid over het tempo dat daarbij gevolgd moet worden. De twee grootste regeringspartijen zijn allebei voorstander van een langzame evolutie die enkele decennia kan duren.

Groenland is sinds 2009 een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken. Het is voor het grootste deel economische onafhankelijk, maar steunt voor zijn buitenlandse beleid en defensie nog volledig op Denemarken. Een groot deel van de 56.000 inwoners van Groenland vreest dat het te vroeg is om financieel op eigen benen te staan. Groenland ontvangt jaarlijkse vanuit Kopenhagen nog een subsidie van 3,7 miljard kroon (ongeveer 500 miljoen euro).

Bron: Belga