Iraanse president verwerpt legitimiteit van nieuw nucleair akkoord

Iraanse president verwerpt legitimiteit van nieuw nucleair akkoord
Iraanse president verwerpt legitimiteit van nieuw nucleair akkoord

De Iraanse president Hassan Rohani kant zich tegen de mogelijkheid om tot een nieuw nucleair akkoord te komen. Dat heeft hij vandaag duidelijk gemaakt in een reactie op verklaringen van de presidenten van Frankrijk en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump heeft sinds zijn aantreden al regelmatig verklaard dat hij zich niet kan vinden in het nucleair akkoord dat met Iran werd afgesloten. Zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron maakte gisteren tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis eveneens duidelijk dat hij op termijn tot aan een nieuw akkoord wil komen. In tegenstelling tot Trump wil Macron de huidige deal niet verscheuren, maar wel “iets nieuws bouwen dat al onze bezorgdheden behandelt”, zo klonk het.

De Iraanse president is niet te spreken over die nieuwe verklaringen. “Ze zeggen gezamenlijk: ‘we willen beslissen over een akkoord dat met zeven landen gesloten werd’. Om wat te doen? Met welk recht?”, zo reageerde Rohani tijdens een toespraak in Tabriz, in het noorden van Iran.

De VS hadden in 2015 samen met China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland een nucleair akkoord gesloten met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. Maar Trump is niet te spreken over de inhoud van dat akkoord, dat door zijn voorganger Barack Obama werd gesloten.

Bron: Belga