Europa lanceert succesvol aardobservatiesatelliet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Europa heeft woensdag vanop de noordelijke Russische lanceerbasis Plessetsk met een Russische Rockot-draagraket succesvol een Europese aardobservatiesatelliet gelanceerd, zo was rechtstreeks op ESA TV te volgen. De Rockot, een afgeleide van een vroegere intercontinentale ballistische Sovjet-raket van het type SS-19, vertrok zoals gepland om 19.57 uur Belgische tijd. Uiteindelijk maakte de Sentinel-3B, een aardobervatiesateliet van de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA, zich los van de extra-trap, de Breeze KM, die zelf twee keer tot ontbranding was gekomen.

De vluchtleiding kreeg reeds een eerste signaal en stuurde zelf al een eerste bevel, terwijl volgens het gezaghebbende Russianspaceweb.com de zonnepanelen succesvol zijn ogengeklapt.

De Sentinel-3B is een tweelingbroer van de in februari 2016 gelanceerde Sentinel-3A die op 815 km hoogte rondom ons wentelt. Elk 1,25 ton wegend, maken ze samen deel uit van het Europese Copernicus-aardobservatieprogramma en hebben ze een voorziene levensduur van zeven jaar. De totale investering voor de periode 2008-2020 zal 7,5 miljard euro bedragen.

Het is de zevende satelliet van dit programma die sinds 2014 de ruimte ingaat.

Beide kunstmanen houden dag en nacht met hoogwaardige apparatuur systematisch de oceanen, het land, het ijs en de atmosfeer van onze planeet in de gaten. Dat ze in een paar werken verhoogt de slagkracht van Copernicus, zegt ESA.

Ze zijn gebouwd door een consortium van bedrijven onder leiding van Thales Alenia Space.

Het was de laatste lancering van een Rockot, uitgebaat door de Russische raketbouwer Kroenitsjev.

bron: Belga