Bestelwagen rijdt in op voetgangers in Toronto - Meerderheid slachtoffers was vrouw

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bestuurder van de bestelwagen die maandag tien voetgangers doodde en veertien andere verwondde tijdens een dolle rit door Toronto heeft dat mogelijk gedaan uit rancune tegenover vrouwen. Dat blijkt tenminste uit de eerste elementen van het onderzoek. "Het is juist om te zeggen dat de slachtoffers vooral vrouwen zijn", zei onderzoeker Graham Gibson op een persconferentie. Hun leeftijd varieert van midden in de twintig tot tachtig jaar. Een paar minuten voor hij begon aan zijn slachtpartij schreef hoofdverdachte Alek Minassian op Facebook "een mysterieuze boodschap", bevestigde Gibson.

Facebook wiste zijn account van zodra zijn identiteit bekendraakte. Het sociaal netwerk zei aan nieuwsagentschap AFP dat het "nauw samenwerkt met de autoriteiten". Maar verschillende Canadese media slaagden er nog in een screenshot te nemen van een boodschap waarin Minassian zei dat "de rebellie van 'incel' begonnen is". Daarbij is 'incel' een afkorting in het Engels van de 'onvrijwillige celibatairen'. Zij tonen een zekere minachting tegenover vrouwen, ingegeven door de overtuiging dat vrouwen verantwoordelijk zijn voor hun falen om een seksuele relatie aan te knopen.

De politie van Toronto waarschuwde wel voor voorbarige conclusies. "We hebben nog geen bewijs dat effectief aantoont dat hij enkel vrouwen viseerde", zei Gibson. Minassian werd dinsdag beschuldigd van tienvoudige moord.

Bron: Belga