Australiërs en Nieuw-Zeelanders herdenken Anzac Day

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is vandaag precies 103 jaar geleden dat de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen zich mengden in de Eerste Wereldoorlog en landden in het Turkse Gallipoli. Dat wordt overal in de Westhoek herdacht met plechtigheden. De Dawn Service om 6 uur 's ochtends in het Polygoonbos van Zonnebeke op het Buttes New British Cemetery luidt traditioneel de herdenkingsdag in. Op 25 april 1915 landden de Anzac-troepen in het Turkse Gallipolli, en begon hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Later leverden die troepen ook een felle strijd in de Westhoek. Anzac Day voelt voor Australiërs en Nieuw-Zeelanders als een nationale feestdag, want in de nationale bewustwording van beide landen is deze dag ontzettend belangrijk, vooral voor Nieuw-Zeeland omdat procentueel gezien geen enkel ander land meer te lijden had onder de Eerste Wereldoorlog inzake gesneuvelden, gewonden en vermisten.

De herdenkingsdag begon met een "dawn service" in Zonnebeke, op het Buttes New British Cemetery, waar bijna 750 Australiërs en Nieuw-Zeelanders een laatste rustplaats kregen. Hoewel het niet ging om een eeuwherdenking, zakten honderden mensen op het vroege uur af om bij het opgaan van de zon wakker te worden met pipers die het lament spelen en een klaroener die de Last Post blaast.

Ook heel wat prominenten waren aanwezig, zoals de Australische minister van Veteranenzaken Darren Chester en tal van ambassadeurs zoals Gregory Andrews van Nieuw-Zeeland en Rüdiger Lüdeking van Duitsland. Na de ceremonie werden naar goede gewoonte kleine houten kruisjes uitgedeeld die mochten geplaatst worden bij een van de graven. Er vinden doorheen de dag nog ceremonies plaats in onder meer Zonnebeke, Mesen, Komen en uiteraard onder de Menenpoort in Ieper.

bron: Belga