“We moeten spreken over loyaliteit in plaats van identiteit”

We moeten spreken over loyaliteit in plaats van identiteit

We moeten ophouden met te spreken over integratie in termen van identiteit en het in plaats daarvan hebben over loyaliteit. Dat zei de Nederlandse politiek en sociaal filosoof Bart Brandsma tijdens de voorstelling van het jaarverslag van het Vlaams Vredesinstituut. “Als je mensen die willen polariseren een plezier wil doen, praat dan veel over identiteit. Door te spreken over identiteit leveren we brandstof voor polarisatie, dan kijken we voortdurend of de identiteit van iemand wel overeenkomt met de Belgische identiteit. Ik pleit voor een nieuwe definitie van integratie”, zei Brandsma in zijn keynote speech in de gebouwen van het Vlaams Parlement. Volgens hem benadrukt het identiteitsdenken net de verschillen tussen mensen en creëren we zo wij-zij-denken.

“Loyaliteit geeft een veel eerlijker beeld. Dan kijken we naar iemands bijdragen aan onze samenleving, zijn of haar band met de samenleving. Wanneer is iemand geïntegreerd? Als hij een evenwichtig web van loyaliteiten heeft, en niet slechts één loyaliteit”, aldus Brandsma. “Iemand kan een fervent aanhanger zijn van de Turkse president Erdogan, maar tegelijk misschien een voetbaltrainer, vader van twee kinderen en buurtbemiddelaar zijn. Die persoon is dan beter geïntegreerd dan een autochtoon met maar één of enkele loyaliteiten.”

Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement. Het werd in 2004 opgericht als paraparlementaire instelling. Intussen heeft het Vredesinstituut een stevige reputatie opgebouwd als expertisecentrum voor de bevordering van vrede en geweldpreventie en voor het onderzoek naar buitenlandse wapenhandel. Sinds januari is Tine Destrooper de directeur.

bron: Belga