Vluchtelingenwerk Vlaanderen reikt awards uit aan gastvrije gemeenten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft dinsdagavond in het Vlaams Parlement haar 'Gastvrije Gemeente4 awards uitgereikt. Elke winnaar gaat naar huis met een kunstwerk, een tekening van Roman Klochkov, en een geldprijs van 1000 euro. De awards, die Vluchtelingenwerk Vlaanderen dit jaar voor de vijfde keer uitreikt, gaan naar organisaties, scholen, bedrijven, verenigingen en vrijwilligers die zich inzetten voor mensen op de vlucht. In totaal namen dit jaar 298 initiatieven deel. Daarvan werden er in elk van de acht categoriën drie genomineerd. Slechts acht gingen naar huis met de hoofdprijs.

In de categorie gemeenten ging de award naar het project 'Elke dag Nederlands! - (W)Integratie' in de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne.

De Gastvrije Award in de categorie culturele, erfgoed- en artistieke initiatieven was voor 'Begoocheling', een voorstelling met nieuwe inwoners en hun verhalen door Compagnie Tartaren, een sociaalartistiek gezelschap uit Leuven.

De hoofdprijs in de categorie scholen werd uitgereikt aan 'Taalmaat' van Linguapolis, dat anderstalige studenten uit het taaljaar Nederlands samenbrengt met Nederlandstalige studenten van de Universiteit Antwerpen.

Wat betreft jeugdwerkorganisaties ging 'Jeugdwerk voor Alleman' aan de haal met de prijs. Het gaat om een project van vzw J@M dat jeugdbewegingen diverser wil maken in Mechelen.

De Gastvrije Award in de de categorie bedrijven was bestemd voor werkervaring opdoen en duurzame tewerkstelling bij Pro Natura (Vilvoorde), dat vluchtelingen op sleeptouw neemt in kleine teams van arbeiders die bos- en natuurgebieden inrichten en beheren

In de categorie verenigingen won het 'SEE festival' van vzw WCU-Dance op 29 april 2018 in Wijnegem, opgezet door jonge asielzoekers, jongeren in de jeugdzorg en jongeren met een beperking begeleid door choreografen, muzikanten, zangcoaches, jeugdwerkers en vrijwilligers.

Gastvrije Award in de categorie burgers ging naar Het 'Burgerplatform voor overnachtingen' in Kortenberg. En wat de categorie samenwerkingen betreft was de prijs voor het internationaal project 'IN de Zorg - UIT de Zorgen!' van Familiehulp en acht partners uit België, Nederland en Duitsland (alle zorgorganisaties en vluchtelingenorganisaties).

bron: Belga