Twintigtal doden bij aanvallen door Boko Haram in Nigeria

Twintigtal doden bij aanvallen door Boko Haram in Nigeria
Twintigtal doden bij aanvallen door Boko Haram in Nigeria

Bij twee aanvallen van Boko Haram zijn zondag 21 burgers om het leven gekomen. Dat hebben burgermilitanten gemeld. Bij een aanval kwamen 18 houthakkers om het leven, terwijl drie andere burgers stierven toen hun konvooi over een mijn reed. Beide incidenten vonden plaats in de buurt van de dorpen Ngala en Gamboru, in de deelstaat Borno, vlakbij de Kameroense grens. “In totaal zijn we 21 mensen verloren in twee aanvallen door de rebellen van Boko Haram”, klinkt het bij een lid van een burgermilitie die samen met het leger vecht tegen de jihadisten.

De achttien houthakkers werden doodgeschoten nadat ze hout waren gaan kappen. De lichamen waren verspreid over enkele honderden meters en werden in de rug en de nek geraakt, wat erop wijst dat de houthakkers probeerden weg te vluchten van hun aanvallers. In januari werden al tien houthakkers gedood in dezelfde regio, terwijl een dertigtal anderen werden ontvoerd door Boko Haram. Houthakkers, die grote afstanden overbruggen voor hun werk, worden er door de jihadisten regelmatig van beschuldigd informatie door te spelen aan het leger en de milities.

Nog op zondag reed een voertuig dat deel uitmaakte van een door het leger geëscorteerd konvooi over een mijn. “Drie personen, onder wie de bestuurder, zijn overleden, elf passagiers raakten gewond”, klinkt het nog bij de burgermilitie.

Boko Haram kreeg in augustus 2014 Gamboru in handen, maar in september 2015 nam het leger de controle weer over. Sindsdien voert de groep regelmatig aanvallen uit in de regio.

Bron: Belga