Trump waarschuwt voor grote problemen voor Iran als het kernprogramma hervat

Trump waarschuwt voor grote problemen voor Iran als het kernprogramma hervat

Iran zal te maken krijgen met “nog grotere problemen dan ze ooit gekend hebben”, als het zijn kernprogramma weer opstart. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd tijdens een persconferentie met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Trump noemde het akkoord dat China, Duitsland Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten met Iran sloten over een stopzetting van het nucleaire programma opnieuw “een ramp”. “De mensen kennen mijn mening over het Iraanse akkoord, het is een vreselijk akkoord”, aldus Trump voor de start van een werkvergadering met Macron in the Oval Office. Voor Macron naar Parijs afreisde, had hij aangegeven dat hij Trump hoopte te overtuigen om niet uit dat akkoord te stappen. In mei verstrijkt een nieuwe deadline om uit dat akkoord te stappen.

Beide presidenten kondigden vanuit the Oval Office aan met Iran over het nucleair akkoord aan tafel te gaan zitten. “Het is waanzinnig, het is belachelijk, maar we gaan daarover spreken”, zei Trump. “Waar je ook gaat in het Midden-Oosten, Iran lijkt achter alles te zitten waar een probleem is”, zei Trump, die onder meer naar Jemen verwees.

Macron luisterde met een bezorgde blik naar Trumps woorden. “Over Iran gaan we dit onderwerp inschrijven in de uitdagingen van de regio”, aldus Macron. “We hebben een gezamenlijk doel, een escalatie en een nucleaire proliferatie in de regio vermijden. Het is nu de vraag welke weg de beste is.”

bron: Belga