Koningspaar voert charmeoffensief in New York

Koningspaar voert charmeoffensief in New York
Koningspaar voert charmeoffensief in New York

Ons land heeft maandagavond in New York een receptie georganiseerd met ruim 400 genodigden. Samen met koning Filip en koningin Mathilde verdedigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders er de Belgische kandidatuur voor een zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020, waarover op 8 juni wordt gestemd. Het Belgische vorstenpaar landde maandag in New York, waar ze op uitnodiging van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Miroslav Lajcák, een vergadering op hoog niveau bijwonen over vredesopbouw en duurzame vrede. Koning Filip zal als eerste spreker het woord nemen op de conferentie. Het werkbezoek duurt nog tot en met woensdag.
Maandagnamiddag bezochten de koning en koningin samen met Reynders, die een dag eerder was afgezakt naar The Big Apple, het Morgan Library & Museum in Manhattan. Daar loopt momenteel de tentoonstelling “Power and Grace” met tekeningen van de Vlaamse barokschilders Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck and Jacob Jordaens.
In de bibliotheek organiseerde ons land vervolgens een receptie, waarop het koningspaar meer dan 400 gasten uitnodigde. Het gaat onder meer om heel wat permanente vertegenwoordigers bij de VN, maar ook de Ierse president Michael Higgins, zijn Gambiaanse tegenhanger Adama Barrow, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en diens Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavusoglu.
Meer dan een uur lang ontvingen de koning en koningin elke gast met een kort gesprek en een fotomoment. Terwijl de gasten konden proeven van Belgische bieren, chocolade en mosselen met frieten, nam minister Reynders het woord. In zijn toespraak zette hij ons land in de verf met het oog op een niet-permanent zitje in de Veiligheidsraad. Zo wees hij erop dat België zich bevindt “tussen Noord- en Zuid-Europa, tussen de Germaanse en de Romaanse culturen en talen”, en een “politiek en strategische kruispunt” en “de hoofdplaats van Europa” is.

Bron: Belga