Facebook treedt op tegen 1,9 miljoen extremistische berichten

Facebook treedt op tegen 1
Facebook treedt op tegen 1

In het eerste kwartaal van 2018 heeft Facebook actie ondernomen tegen 1,9 miljoen berichten met propaganda van terreurorganisaties Islamitische Staat (IS) en al-Qaida. Dubbel zoveel als in het vorige kwartaal, zo kondigt de sociaalnetwerksite gisteren (lokale tijd) aan op zijn blog. Met “actie ondernemen” bedoelt Facebook in de meeste gevallen verwijderen, maar voor een klein deel van de posts gaat het om het toevoegen van een waarschuwing. Facebook benadrukt dat het eigenlijke aantal berichten waarin terrorisme wordt verheerlijkt, waarschijnlijk nog hoger ligt. “Als wij een profiel, pagina of groep verwijderen voor het schenden van onze gedragslijnen, wordt alle overeenkomstige inhoud ontoegankelijk; maar we nemen die niet door om elk stuk apart te klasseren en te labelen”, klinkt het.

Het sociaal netwerk geeft ook te kennen dat het de posts meer en meer zelf uitfiltert. “In het eerste kwartaal van 2018 was 99 procent van de IS- en al-Qaida-inhoud waartegen we actie ondernamen, niet gemeld door gebruikers. In de meeste gevallen vonden we dat materiaal door vooruitgang in onze technologie, maar het cijfer bevat ook detecties door onze interne beoordelaars.” Dat “contraterrorismeteam” kreeg sinds juni vorig jaar 50 extra leden en telt er nu 200. “Het team zal blijven groeien”, klinkt het.

Facebook maakte ook zijn definitie van terrorisme bekend: “Elke niet-gouvernementele organisatie die zich bezighoudt met gewelddaden met voorbedachten rade tegen personen of eigendommen om burgers, overheden of internationale organisaties te intimideren om een politiek, religieus of ideologisch doel te bereiken.” Regeringen worden buiten beschouwing gelaten omdat zij “rechtmatig geweld mogen gebruiken onder bepaalde omstandigheden”.

Bron: Belga