Europees Parlement deblokkeert noodsteun voor ex-werknemers Caterpillar

Europees Parlement deblokkeert noodsteun voor ex-werknemers Caterpillar

De Europese Unie trekt 4,6 miljoen euro uit om 2.287 ex-werknemers van Caterpillar in Gosselies, dat vorig jaar de deuren sloot, en vijf toeleveranciers te helpen in hun zoektocht naar een nieuwe job. De begrotingscommissie in het Europees Parlement heeft het voorstel van de Europese Commissie voor zo’n steunpakket vandaag goedgekeurd. Het is niet voor het eerst dat het Waals gewest aanklopt bij het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF) om afgedankte werknemers van machinebouwer Caterpillar te helpen. In 2014 werd geld vrijgemaakt voor 1.399 voormalige werknemers. De 4,6 miljoen euro waarvan nu sprake is, is bestemd voor de overblijvende oud-werknemers, die vorig jaar hun job verloren toen Caterpillar in zijn Henegouwse vestiging definitief de deuren sloot.

De betrokkenen krijgen actieve loopbaanbegeleiding, hulp bij het zoeken naar een baan, beroepsopleiding en steun voor het opzetten van een eigen bedrijf. Ook 300 jongeren die geen job hebben en geen onderwijs of opleiding volgen, zullen van de Europese middelen gebruik kunnen maken. Er wordt alles samen voor 7,7 miljoen euro steun gedeblokkeerd, waarvan het EGF 60 procent bekostigt. De overige 40 procent wordt gefinancierd door de Waalse overheid.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement en de Europese ministerraad moeten de noodsteun nog goedkeuren, maar dat is in beide gevallen slechts een formaliteit.

bron: Belga