Bestuurder die voetgangers doodreed in Toronto zou hebben geroepen dat de politie hem moest doden

Bestuurder die voetgangers doodreed in Toronto zou hebben geroepen dat de politie hem moest doden
Bestuurder die voetgangers doodreed in Toronto zou hebben geroepen dat de politie hem moest doden

De bestuurder van de bestelwagen die gisteren inreed op voetgangers in het Canadese Toronto zou hebben geroepen dat de politie hem moest doden. Dat is te zien op videobeelden die televisiezender CBC News verspreidde. Het motief voor de opzettelijke aanrijding is nog niet bekend. Op de beelden is te zien hoe de man iets wat lijkt op een wapen op de politie richtte, en “dood me” riep. Een aanwezige agent eiste daarentegen dat de man op de grond moest gaan liggen (“get down”), en toen de bestuurder riep dat hij een wapen had, zei de agent dat hem dat niets kon schelen. Uiteindelijk werd de verdachte gearresteerd zonder dat er een schot gelost werd, en de agent in kwestie kreeg lof omdat hij zo koelbloedig optrad, meldt ook BBC. Politiechef van Toronto Mark Saunders verklaarde na het incident dat op de plaats van de aanrijding geen wapen gevonden werd.

De dader werd geïdentificeerd als de 25-jarige Alek Minassian uit Richmond Hill, in het noorden van Toronto. Hij was nog niet gekend bij de politiediensten en zijn motief is nog niet bekend. Minister van Openbare Veiligheid Ralph Goodale verklaarde eerder dat er geen aanwijzingen zijn dat het om een aanval op de “nationale veiligheid”, dus om een terroristische aanslag, gaat. Wel staat vast dat de man opzettelijk op de voetgangers is ingereden.

Minassian wordt deze ochtend door de politie ondervraagd, aldus BBC nog. Volgens CBC News is Minassian een student aan het Seneca College in North York, de wijk waar de aanrijding plaatsvond. Klasgenoten uit zijn middelbare school beschrijven de jongeman als iemand die zich vaak “op de achtergrond” bevond.

Bij het incident kwamen 10 mensen om het leven en raakten 15 anderen gewond. Over de identiteit van de slachtoffers is nog geen informatie bekend. Aan Yonge Street, waar het incident plaatsvond, hebben mensen ondertussen bloemen, kaarsen en boodschappen neergelegd.

Bron: Belga