Wetenschappelijk bewezen. Boekenwurmen staan vriendelijker in het leven

Wetenschappelijk bewezen. Boekenwurmen staan vriendelijker in het leven
Foto Unsplash

Boeken brengen al eeuwenlang vreugde aan allerlei soorten mensen. Onderzoekers hebben nu ook ontdekt dat deze mensen niet alleen veel fantasie hebben, maar ook vriendelijker zijn. 

Een onderzoek van de Londense Kingston University heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig een boek lezen, meer empathie zouden hebben. De wetenschappers bevroegen 123 testpersonen naar hun interesses in televisie, theater en literatuur. Ook kregen ze een lijst met vraagstellingen over hun sociale vaardigheden. Daaruit bleek dat boekenwurmen over een pak meer sociale vaardigheden bezaten dan hun collega tv-kijkers.

Soorten boeken 

Ook bij boekenliefhebbers onderling was er nog een verschil in empathie. Liefhebbers van fictie hadden een sterker communicatiegevoel, testpersonen die een voorkeur hadden voor drama waren dan weer liever en experimentele boeken zorgden dan weer voor lezers met een ruimere blik op de wereld.

Nood aan wat ontspanning en wil je ontdekken of je ook over zoveel empathie bezit? Schrijf je dan zeker in voor Metro’s leesclub en maak kans op een gratis boek in je brievenbus.