Regeringskandidaat wint verkiezingen in Paraguay

Regeringskandidaat wint verkiezingen in Paraguay
Regeringskandidaat wint verkiezingen in Paraguay

In Paraguay is Mario Abdo Benítez zondag bij de presidentsverkiezingen als winnaar uit de bus gekomen. De 46-jarige kandidaat van de regerende conservatieve Coloradopartij kreeg 46,5 procent van de stemmen achter zijn naam, zo maakte de kiescommissie bekend na het tellen van nagenoeg alle stemmen (96 procent). Zijn uitdager Efraín Alegre – voorgedragen door een centrumlinkse coalitie – haalt slechts 42,7 procent. Met de overwinning zet de Coloradopartij haar hegemonie voort. De conservatieven hadden vanaf 1948 tot 2008 onafgebroken de macht in handen in Paraguay en heroverde die opnieuw in 2013, toen Horacio Cartes tot president werd verkozen. Die kondigde vorig jaar een grondwetswijziging aan die herverkiezing voor een tweede ambtstermijn mogelijk maakt. Nu is het presidentschap in Paraguay beperkt tot één termijn van vijf jaar.
De hervorming werd in april vorig jaar goedgekeurd door de senaat, waarna groot protest uitbrak. Cartes zag zich daardoor genoodzaakt om zijn plannen voor een tweede termijn op te bergen. Hij kondigde aan dat hij zich hoe dan ook niet kandidaat zou stellen, terwijl over de extra termijn een referendum zal worden gehouden. Zijn partij droeg daarop Mario Abdo Benitez – bijgenaamd “Marito” – voor.
Abdo Benitez is niet alleen de voormalige senaatsvoorzitter, maar ook de zoon van Mario Abdo, de persoonlijke secretaris van de brutale dictator Alfredo Stroessner, die Paraguay van 1954 tot 1989 leidde. Marito sprak zich in het verleden al meedere keer uit in het voordeel van Stroessner, maar gaf tijdens de verkiezingscampagne te kennen dat “niemand mijn engagement voor de democratie in twijfel kan trekken”. Verwacht wordt dat Marito het liberale economische beleid van Cartes zal voortzetten.
De Paraguayanen kozen zondag niet enkel een nieuwe president, maar ook de 80 afgevaardigden en 45 senatoren van het parlement en 17 gouverneurs.

Bron: Belga