Infrabel zet virtuele realiteit in om jongeren te sensibiliseren

Infrabel zet virtuele realiteit in om jongeren te sensibiliseren

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel pakt uit met een nieuwe sensibiliseringsactie rond virtuele realiteit (VR) om te zorgen dat jongeren de verkeersregels op het spoorwegdomein respecteren. Via het vibrerend podium van “The Floor” kunnen jongeren een realistische VR-ervaring rond spoorlopen beleven. Infrabel startte met zijn ronde door België bij de leerlingen van Kindsheid Jesu in Hasselt, waar op twee dagen tijd 1.800 leerlingen aan bod komen. De deelnemers zien in “The Floor” een film in 360 graden vanuit het oogpunt van Theo, een jongen die de verkeersregels niet naleeft, met alle gevolgen vandien. De VR-bril, het geluid en de trillingen van het podium zorgen voor een levensechte ervaring die jongeren bewust moet maken van de gevaren van spoorlopen. Infrabel wijst al jaren op de risico’s van gevaarlijk gedrag langs het spoor, aan overwegen en in stations. Ondanks alle inspanningen van Infrabel, politie en Securail zijn er nog veel weggebruikers die de verkeersregels niet naleven. Daarom zet Infrabel, naast infrastructuurmaatregelen, permanent in op sensibiliseringscampagnes en veiligheidsacties. De spoorinfrastructuurbeheerder richt zich daarbij in de eerste plaats tot jongeren, zowel uit het basisonderwijs als uit het secundair onderwijs.

“The Floor” is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar, maar is ook geschikt voor volwassenen. Het nieuwe concept is een verfijning van “The Box”, de container die vorig jaar tijdens de zomerfestivals werd gebruikt. “The Floor” is echter gebruiksvriendelijker en kan tot vijftig mensen tegelijk op het podium laten plaatsnemen.

In 2017 was er een toename van het aantal spoorlopers en ongevallen aan overwegen, waarbij in totaal zestien doden vielen. Infrabel ontving vorig jaar 807 meldingen van spoorlopers, met zeven doden tot gevolg, maar het werkelijke aantal ligt wellicht veel hoger. Daarnaast gebeurden er 51 ongevallen, met negen dodelijke slachtoffers, aan overwegen.

bron: Belga