“Dringend nood aan échte snelrechtprocedure”

Dringend nood aan échte snelrechtprocedure

Een nieuw geval van zware jeugdcriminaliteit in een Brusselse probleemwijk toont opnieuw aan dat een krachtdadiger signaal vanuit justitie nodig is. “Dit soort zaken moeten veel sneller voor de rechtbank gebracht worden én er moeten zwaardere straffen worden uitgesproken”, reageert N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op de agressie tegen MIVB-controleurs in de Anderlechtse probleemwijk Peterbos. Dit maakt volgens haar pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een échte snelrechtprocedure. Het Vlaams Belang vraagt een harde aanpak van de jongeren die de wijk onveilig maken. Van Vaerenbergh vraagt een krachtig signaal: “Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden. Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt.” Het incident van gisteren herinnert haar aan de rellen in Brussel in november van vorig jaar. De daders van toen werden pas recent voor de rechtbank gebracht, dus pas vijf maanden na de feiten, ook al werden de daders snel geïdentificeerd. “In dergelijke eenvoudige zaken moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie en om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden. Mijn wetsvoorstel om een échte snelrechtprocedure in te voeren, ligt klaar”, stelt Van Vaerenbergh.

Ze pleit er ook voor dat de straffen voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens bestraft wordt met enkel werkstraffen, dan is dit een signaal dat Brusselse jeugdbendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen, meent het N-VA-Kamerlid.

Brussels parlementlid voor het Vlaams Belang, Dominiek Lootens, wijst erop dat de Anderlechtse wijk al langer bekendstaat als een probleemwijk. Hij verwijst naar een artikel in Het Nieuwsblad over hoe politiemensen in de wijk steevast worden aangevallen door dezelfde eufemistisch genoemde ‘jongeren’. De Anderlechtse burgemeester noemt hen in het artikel ‘kleine boefjes’. “Nochtans is dit soort van gratuit en zwaar geweld wel veel meer dan wat deugnieterij, en zou een sterker signaal vanwege de burgemeester meer dan gewenst zijn”, vindt Lootens.

Het Vlaams Belang vraagt dat er met harde hand zou worden opgetreden tegen de bendes die de wijk onleefbaar maken. “Een vaste wijkpost met 20 agenten, zoals aangekondigd, is een goed begin. Het wordt echter ook hoog tijd dat de Brusselse parketten ook hun verantwoordelijkheid opnemen”, luidt het. Hij dringt er bij Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) op aan dat de controles in de genaamde ‘hete wijken’ nog worden opgevoerd.

bron: Belga