Animal Rights klaagt opnieuw dierenproeven bij Janssen Pharmaceutica aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Janssen Pharmaceutica heeft vorig jaar meer proeven op honden uitgevoerd dan het jaar voordien. Dat zegt Animal Rigths. De dierenrechtenorganisatie doet opnieuw een oproep opdat de Vlaamse sector van de dierenproeven en de overheid ernstig werk zouden maken van ethische alternatieven. Janssen Pharmaceutica in België zegt dat er een fout zit in de cijfers van Animal Rights, maar geeft ook aan dat dierenproeven voorlopig noodzakelijk zijn. Volgens Animal Rights voerde Janssen Pharmaceutica vorig jaar 1.605 proeven uit op honden, 225 meer dan in 2016. Behalve honden werden ook zo'n 24.500 andere dieren gebruikt, klinkt het. De actiegroep zegt te betreuren dat Janssen blijft vasthouden aan de praktijk: "Proefdieren worden ziek gemaakt, krijgen schadelijke teststoffen toegediend en worden in de meeste gevallen afgemaakt na gebruik. Hoe zeer de dierenproefsector het dierenleed ook tracht te verbloemen, dierenproeven zijn een vorm van mishandeling", luidt het. Een project om honden na gebruik voor dierenproeven te herplaatsen, vindt de dierenrechtenorganisatie een "doekje voor het bloeden". De groep wijst naar Nederland, waar de overheid volgens de dierenrechtenorganisatie koploper wil zijn voor dierenproefvrij onderzoek. In Vlaanderen zou nog te weinig werk worden gemaakt van stappenplannen, financieringsprogramma's voor alternatieven of een verplichte afbouw van dierenproeven.

Janssen Pharmaceutica stelt dat Animal Rights een vergissing maakt. "Het correcte aantal honden in 2017 gebruikt voor ons wetenschappelijk onderzoek bedraagt niet 1.605, maar 282. op één dier kan men meerdere proeven uitvoeren", klinkt het. Dat er een stijging van het aantal proeven is, betwist het bedrijf niet. Daarover klinkt het dat de stijging voornamelijk te maken heeft met onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

"We zoeken naar bijkomende alternatieven voor dierenproeven en zijn daarin in overleg met de overheid. We gebruiken in ons onderzoek zo lang mogelijk in-vitroproeven tot het stadium dat er geen alternatief mogelijk is", klinkt het. "Ook wij kijken uit naar de dag dat dierenproeven niet meer nodig zijn, maar zolang dat niet zo is, blijven ze noodzakelijk."

Morgen is het Wereldproefdierendag. Volgens cijfers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in De Morgen worden in ons land jaarlijks 535.829 proefdieren gebruikt, vooral knaagdieren (80%).

bron: Belga