Alliantie van Berlusconi wint regionale verkiezing

Alliantie van Berlusconi wint regionale verkiezing

Een conservatieve alliantie rond de vroegere premier Silvio Berlusconi heeft gisteren een regionale verkiezing gewonnen die nogal wat aandacht genoot gezien de politieke crisis in Italië, zo blijkt vandaag uit de resultaten. Gesteund door Berlusconi werd Donato Toma met 43,7 procent van de stemmen verkozen tot gouverneur van de zuidelijke regio Molise. Andrea Greco van de anti-establishment Vjifsterrenbeweging (M5S) kreeg 38,4 procent en Carlo Veneziale van centrumlinks strandde juist onder de 17 procent.

De uitslag is een verrassing. Want bij de parlementsverkiezingen van 4 maart walste de M5S over Molise als deel van een bredere overwinning en ommezwaai in het verarmde zuiden van Italië.

De stembusgang in Molise gold als een test naar de sterkte van de conservatieven en de M5S, die nu al weken kibbelen over een mogelijke deal om een nationale regering te vormen.

Op 4 maart behaalden de conservatieven 37 procent van de landelijke stemmen en de Vijfsterrenbeweging 32 procent. Maar geen van beide behaalde een parlementaire meerderheid.

Sindsdien bood de M5S enkel onderhandelingen aan met de extreemrechtse Lega, daarbij Berlusconi uitsluitend vanwege zijn door schandalen gekruide loopbaan.

Dit leidde tot een politieke impasse want als leider van de Lega én het conservatieve blok weigert Matteo Salvini Berlusconi te laten vallen.

bron: Belga