Douch je best ’s morgens of ’s avonds? Dit is het wetenschappelijk antwoord

Douch je best 's morgens of 's avonds? Dit is het wetenschappelijk antwoord
Unsplash / V. Lacoste

Kan je best in de ochtend een douche nemen of voor je gaat slapen? De vraag heeft al tot heel wat cafédiscussies geleid, maar de universiteit van Havard komt nu met een definitief antwoord. En wat blijkt: alles hangt van de omstandigheden.

Een antwoord vinden op de vraag of je beter na het opstaan of voor het slapengaan doucht, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet verschillende factoren in overweging nemen, blijkt uit onderzoek van het universiteit van Havard. Uiteindelijk wordt de oplossing bepaald door je activiteiten van de dag en wat voor persoon je bent.

Waarom je ’s ochtends moet douchen

Rechtstreeks van je bed in de douche springen is goed als je die dag creatieve of vermoeiende taken te wachten staan. Douchen doet voor je hersenen hetzelfde als een meditatiesessie. Zonder dat je het zelf beseft, of er veel moeite voor moet doen, word je brein opgestart en klaargestoomd voor een nieuwe dag. Hoe langer je onder het water blijft, hoe helderder je zal kunnen nadenken.

Nog een voordeel van een ochtenddouche is de snelheid waarmee je bloed stolt. Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kan je beter ’s morgens in plaats van ’s avonds scheren in de douche. Je bloed zal namelijk namelijk sneller stollen in de voormiddag. Als je dus uitglijdt en per ongeluk een snee maakt, ben je er sneller vanaf.

Waarom je ’s avonds moet douchen

Een douche in de ochtend mag je dan wel wakker maken, van een goede poetsbeurt voor je naar bed gaat, slaap je beter. De temperatuur van het water helpt je lichaam om je interne thermometer opnieuw af te stellen. Zo word je sneller moe en verdwijnt die drukke werkdag al snel naar het achterplan.

Wie vaak last heeft van huidproblemen, kruipt ook beter na het avondeten onder de douche. Je huid wordt in de loop van de dag vuil en vettig en voor mensen die daaraan gevoelig zijn, is het geen goed idee om zo je bed in te kruipen. Ook voor acne kan een douche voor het slapengaan helpen.