Opgepakte Armeense oppositieleider “bracht samenleving in gevaar”

Opgepakte Armeense oppositieleider
Opgepakte Armeense oppositieleider "bracht samenleving in gevaar"

De Armeense oppositieleider Nikol Pasjinjan, die vandaag opgepakt werd na een gemediatiseerde ontmoeting met premier Serge Sarkissian, heeft samen met twee andere leden van de oppositie de Armeense “samenleving in gevaar gebracht”. Dat zegt het parket-generaal, terwijl in de straten van Armenië voor de tiende dag op rij antiregeringsprotesten plaatsvinden. Premier Sarkissian ontmoette Pasjinjan voor het oog van de televisiecamera’s, maar hij beschuldigde de oppositieleider van “chantage” omdat Pasjinjan meteen aanstuurde op het ontslag van Sarkissian. Kort na de ontmoeting werd de oppositieleider opgepakt bij een nieuw treffen tussen de politie en betogers.

In een mededeling schrijft het Armeense parket dat Pasjinjan en twee andere oppositieleden “opgepakt werden op het moment dat ze daden stelden die gevaarlijk zijn voor de samenleving”. De politiediensten laten intussen weten dat ze premier Pasjinjan hebben moeten ontzetten tijdens een nieuwe manifestatie van de oppositie. Die werd georganiseerd na het mislukte treffen tussen Pasjinjan en Sarkissian.

Volgens het Armeense parket heeft Pasjinjan “op herhaalde en grove manier de wet op de betogingen geschonden door illegale ontmoetingen te organiseren en op te roepen tot het blokkeren van wegen en het lamleggen van de openbare instellingen”. De manifestaties zijn precies tegen Sarkissian gericht, die zijn functie als president naast zich moest neerleggen, maar als eerste minister meer macht naar zich wist toe te trekken.

Bron: Belga