Merkel erkent “nieuwe vorm van antisemitisme onder Arabische nieuwkomers” in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een interview met een Israëlische televisiezender toegegeven dat haar land met het probleem kampt dat bepaalde vluchtelingen uit het Midden-Oosten en andere Arabische nieuwkomers er antisemitische gevoelens op nahouden. Ze spreekt van “nieuwe fenomenen waarbij vluchtelingen en andere mensen van Arabische origine een nieuwe vorm van antisemitisme het land binnenbrengen”. De voorbije weken werd Duitsland opgeschrikt door verschillende antisemitische aanvallen. In de meest recente zaak werd een man met een keppeltje aangepakt door iemand die hem in het Arabisch toeriep.
In haar interview met Channel 10 sprak Merkel ook van meer klassieke vormen van antisemitisme waar Duitsland nog steeds mee kampt. Dat joodse kinderdagverblijven, scholen en synagogen in sommige gevallen een hele dag bescherming nodig hebben, noemde ze “deprimerend”.
Ook in Frankrijk wordt “het nieuwe antisemitisme” gehekeld. Honderden politici, intellectuelen, artiesten en religieuze leiders publiceerden zondag een manifest waarin ze “de islamistische radicalisering” aan de kaak stellen die aan de grondslag ligt van de “stille etnische zuivering” in sommige wijken.

bron: Belga