“Beslissing over verlenging F-16’s is een jaar geleden genomen”

Beslissing over verlenging F-16's is een jaar geleden genomen

De levensduur van de huidige F-16’s met vijf of zes jaar verlengen is volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke voorlopig niet aan de orde. “De beslissing om de huidige toestellen te vervangen en 34 nieuwe toestellen aan te kopen, is een jaar geleden genomen in de schoot van de regering. Het is aan de minister van Defensie om de lopende procedure af te ronden”, zo zei Beke in De Zevende Dag. Enkel wanneer aan het einde van de rit zou blijken dat er niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan, “komt alles opnieuw op tafel”. De afgelopen week werd in de Kamer uitgebreid gedebatteerd over het dossier van de F-16’s. Er was onder meer een 13 uren durende hoorzitting over de manier waarop binnen Defensie was omgesprongen met een memo van Lockheed Martin over de mogelijke levensduurverlenging en over de precieze betekenis van de tekst.

De slotsom van die lange dag hoorzittingen was dat enkel luitenant-kolonel Rudi Decrop, beter bekend als de “kolonel X” die de bal in het dossier aan het rollen bracht, volhoudt dat onze F-16’s zonder problemen zes jaar langer in de lucht kunnen blijven voor een lage prijs, zelfs een pak goedkoper dan de aankoop van nieuwe toestellen. Die stelling werd tegengesproken door de andere aanwezigen van de luchtmacht, maar vooral door de experten van Lockheed Martin en het Amerikaanse leger.

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is het wachten op het resultaat van de lopende procedure. “De beslissing over de vervanging is een jaar geleden genomen in de schoot van de regering”, aldus Beke. “Het is de verantwoordelijkheid van de minister van Defensie (Steven Vandeput, red.) om die procedure af te ronden en dan een voorstel voor te leggen aan de ministerraad”, zegt Beke. Speculeren of vooruitlopen op een mogelijke levensduurverlenging van de huidige vloot, wil de CD&V-voorzitter niet doen. Enkel wanneer finaal zou blijken dat er niet aan de opgelegde voorwaarden is voldaan, komt volgens Beke “alles opnieuw op tafel”.

Er is intussen al heel veel over gezegd en geschreven, maar Beke blikte in De Zevende Dag ook nog eens terug op de heisa rond de kandidatuur van de chassidische jood Aron Berger. De CD&V-voorzitter erkent dat zijn partij daarbij schade heeft opgelopen, maar verdedigt wel de houding van zijn partij om de dialoog met de joodse gemeenschap aan te gaan. “De andere strategie is gemakkelijker, namelijk de joodse gemeenschap beschouwen als een gesloten gemeenschap. In die strategie wil men eigenlijk niet dat ze maatschappelijk betrokken worden”, aldus Beke.

De CD&V-voorzitter is ook niet opgezet met de manier waarop dinsdagochtend vanuit de eigen rangen is gereageerd op de mogelijke komst van Berger. “Er is dinsdagmorgen wat onbeheerst gereageerd, bijvoorbeeld ’s morgens op de radio, op het nieuws rond Berger”, aldus Beke.

bron: Belga