Antwerp 10 Miles & Marathon - 268 verzorgingen en 40-tal lopers naar het ziekenhuis

Een veertigtal deelnemers aan de Antwerp 10 Miles zijn zondag overgebracht naar het ziekenhuis. Enkele lopers zullen de nacht moeten doorbrengen op intensieve zorgen. De vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgden in totaal 268 lopers in hun hulpposten. "Door samen met de organisatie te voorzien in drastisch meer drinkwater dan bij vorige edities van het loopevenement is erger voorkomen", meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

Meer dan 40.000 lopers, verdeeld over vier afstanden, namen zondag deel aan de 33ste editie van de Antwerp 10 Miles & Marathon. Vanuit elke Vlaamse en Brusselse gemeente kwam minstens één deelnemer aan de start. Het evenement leeft ook internationaal, want er tekenden lopers uit 125 landen present.

Meer dan 3.000 marathonlopers - een recordopkomst - begonnen aan de tocht van 42 kilometer door de Antwerpse districten. De zege was voor de Keniaan Ezekiel Kiprop Koech met een tijd van 2 uur 15 minuten en 55 seconden. Antwerps burgemeester Bart De Wever liep voor de tweede keer een marathon en finishte in 4 uur 21 minuten en 31 seconden.

De Kids Run lokte bijna 2.500 kinderen tussen 4 en 12 jaar. Aan de Antwerp Short Run, over vijf kilometer, namen ruim 6.000 lopers deel. De Antwerp 10 Miles trok zoals steeds de meeste deelnemers aan: ruim 28.000 sportievelingen schreven zich in. Mohammed Agourram won de race bij de mannen in 49 minuten en 18 seconden. Hij haalde het voor vijfvoudig winnaar Nick Van Peborgh.

Omwille van de hoge temperaturen werden alle deelnemers van de Antwerp 10 Miles onderweg op het hart gedrukt om het rustig aan te doen en geen risico's te nemen. Op een bepaald moment raakte de capaciteit van de hulpdiensten immers gesatureerd door de vele interventies voor lopers die bevangen werden door de hitte. Het Rode Kruis verzorgde 268 lopers en een veertigtal mensen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. In meer clemente omstandigheden vorig jaar registreerde het Rode Kruis 171 verzorgingen.