Van Tichelt is vol vertrouwen: "Opnieuw op wereldniveau presteren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dirk Van Tichelt (-73 kg) mikt resoluut op een medaille op het komende EK judo in het Israëlische Tel Aviv (26-28 april). Dat verklaarde hij vandaag na afloop van een trainingssessie in het sportcentrum van Koksijde. De EK-voorbereiding van de 33-jarige Van Tichelt, die op de Spelen van 2016 in Rio olympisch brons behaalde, liep niet van een leien dakje. Na zijn uitschakeling in de eerste ronde van de IJF World Judo Masters op 16 december was hij ruim drie maanden buiten strijd door een hernia aan de nek. Bij zijn rentree kwam hij maar tot één kamp op de GP van Tbilisi en twee kampen op de GP van Antalya. Toch is hij vol vertrouwen voor het EK. "Vorige week op stage in Antalya voelde ik me elke training beter worden. Op het einde van de week was ik bekaf. Woensdag op de nationale training in Brussel voelde ik me ineens super. Het ziet er goed uit."

De 'Beer van Brecht', die in 2008 EK-goud veroverde, ligt niet wakker van de loting in Tel Aviv. "In mijn categorie is er zoveel concurrentie, een gemakkelijke loting bestaat eigenlijk niet. En als ik op het podium wil staan, moet ik toch die grote namen verslaan. Als ik niet voor een medaille ga, dan kan ik er beter mee stoppen."

Na het EK begint de puntentelling voor de olympische ranking. In Tokio wil Van Tichelt binnen twee jaar voor de vierde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. "Maar eerst moet ik dit jaar terug op wereldniveau presteren. Want ik wil niet zoals op mijn voorbije twee toernooien kampen tot aan Tokio. Als ik er alleen maar bij ben om het deelnemersveld te vergroten, dan blijf ik beter thuis om van mijn gezin te genieten."

Van Tichelt wordt eind juli voor de tweede keer vader. Op 25 december 2016 beviel zijn vriendin Esther Leten al van een zoontje, Arthur. "Het zal een moeilijke oefening zijn om me klaar te stomen voor het WK in Bakoe (20-27 september), maar ik ben niet van plan om forfait te geven. Ik zal gewoon goed naar mijn lichaam moeten luisteren en de kwaliteit van de trainingen moeten opzoeken", besloot Van Tichelt.

bron: Belga