Muyters en Peumans botsen over steun voor militair onderzoek

Muyters en Peumans botsen over steun voor militair onderzoek

Een adviesraad eist dat Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) subsidies aan onderzoeksprojecten met een militair doel vergemakkelijkt. Zijn partijgenoot Jan Peumans organiseert het verzet, schrijft De Tijd zaterdag. De Vlaamse overheid moet bedrijven makkelijker subsidies geven voor onderzoeksprojecten met een burgerlijk en een militair doel (dual use) en een financiering voor militair onderzoek mogelijk maken. Dat stelt de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (Vario) in een advies op vraag van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Vario wil daarom de richtlijn-Van den Brande uit 1994 afschaffen, die dat alles momenteel verhindert.
Muyters vond een herziening van de richtlijn tot nu toe niet nodig. Maar na druk van Agoria begin dit jaar ging hij alsnog overstag en bestelde hij een studie bij Vario.
Muyters weigerde ook een advies te vragen aan het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling in het Vlaams Parlement. Maar dat was buiten partijgenoot Jan Peumans gerekend. De voorzitter van het Vlaams Parlement, bekend om zijn pacifisme, vroeg snel zelf een advies aan bij het Vredesinstituut. Hij wacht nu met een beslissing tot het Vredesinstituut dat advies midden juni publiceert, zegt zijn woordvoerder.

bron: Belga