"Griekenland en Macedonië hebben nog nooit zo dicht bij verzoening gestaan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Nooit eerder was een verzoening tussen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Griekenland zo dichtbij. Dat zegt tenminste de Macedonische eerste minister Zoran Zaev. Mocht het toch nog fout lopen tussen de twee buurlanden, zou dat evenwel "niet het einde van de wereld betekenen". "Ik denk niet dat de omstandigheden ooit beter waren om tot een permanente totaaloplossing te komen", zegt Zaev in een gesprek met het Franse persagentschap AFP. Maar "als onze geschillen niet opgelost worden, zou dat niet het einde van de wereld betekenen", aldus Zaev. "We zetten ons Europees programma sowieso op de een of andere manier voort."

Macedonië is sinds 2005 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, maar deze week oordeelde de Europese Commissie dat het land - net als Albanië - rijp is om toetredingsonderhandelingen op te starten. "Deze beslissing is een aanmoediging voor deze landen om de hervormingen voort te zetten", zei buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini.

Net als voor het lidmaatschap van de NAVO, heeft Macedonië voor het lidmaatschap van de EU (en voor het opstarten van toetredingsonderhandelingen) de expliciete goedkeuring van Griekenland nodig. Tussen Skopje en Athene woedt echter al bijna dertig jaar een conflict over de naam Macedonië. Het land wordt onder die naam erkend door landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland vreest namelijk dat het land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend.

Sinds de komst van Zoran Zaev als Macedonisch premier, die een klein jaar geleden de nationalist Nikola Gruevski verving, wordt er echter opnieuw gesproken met de Grieken. Om de Griekse gemoederen te bedaren besliste Macedonië in februari nog om zijn grootste luchthaven en snelweg een andere naam te geven. Beide waren vernoemd naar Alexander de Grote, maar zullen voortaan als 'International Airport Skopje' en de 'Friendship Highway' bekendstaan. Net als over de naam van hun grondgebied, twisten beide landen namelijk ook over hun geschiedenis.

Bron: Belga