Fed Cup - België leidt met 2-0 na zege Van Uytvanck tegen Errani

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alison Van Uytvanck (WTA 50) heeft België een 2-0 voorsprong bezorgd in het duel met Italië in de play-offs van Wereldgroep I in de Fed Cup. In het tweede enkelspel in Genua haalde de 24-jarige Van Uytvanck het in drie sets van de zes jaar oudere Sara Errani (WTA 91): 6-4, 6-7 (6/8) en 6-2 na twee uur en 44 minuten. Eerder op de dag was Elise Mertens (WTA 17) met 6-1 en 7-5 te sterk voor Jasmine Paolini (WTA 145). Op het gravel van het Valletta Cambiaso AS moest Van Uytvanck meteen haar opslag inleveren. De eerste set werd een absoluut breakfestival. Errani, die sukkelde met haar service op haar favoriete ondergrond, ging vier keer door de opslag van onze landgenote. Maar Van Uytvanck lukte vijf breaks: 6-4.

De Italiaanse, in 2012 finaliste in Roland Garros, zag Van Uytvanck in de tweede set uitlopen tot 3-0. Maar Errani kwam langszij tot 4-4. In de tiebreak haalde Van Uytvanck een 2/5 achterstand op, bij 6/5 mocht ze serveren voor de wedstrijd. Toch gaf de Vlaams-Brabantse het nog uit handen: 6/8.

In de derde set liep het opnieuw beter voor Van Uytvanck. Errani streed tegen krampen en Van Uytvanck serveerde de partij uit bij 6-2. Ze won zo het eerste onderlinge duel tussen beide speelsters.

Zondag (vanaf 12u) speelt Mertens in principe tegen Errani en ontmoet Van Uytvanck in het laatste enkelduel Paolini. In het afsluitende dubbel volgt een duel tussen Mertens/Kirsten Flipkens en Deborah Chiesa/Jessica Pieri. De opstellingen kunnen nog wijzigen.

De Belgen promoveerden vorig jaar naar de elitegroep met de acht beste landen van de wereld. In februari verloor België in de eerste ronde van Wereldgroep I met 3-2 in en tegen Frankrijk. Italië won in Wereldgroep II met 3-2 van Spanje. De winnaar van Italië-België stijgt naar/blijft in Wereldgroep I.

Na het ontslag van Dominique Monami is Ivo Van Aken voor één Fed Cup-ontmoeting interimkapitein. Van Aken won de Fed Cup in 2001 met Kim Clijsters en Justine Henin.

In de zeven onderlinge confrontaties gingen de Belgen telkens onderuit tegen de Italianen. De vorige ontmoeting dateert van 2006. Italië haalde het toen met 2-3 in Charleroi (Spiroudôme).

bron: Belga