Bijna 3.900 bezoekers voor gerestaureerd zelfportret van Rubens

Het Rubenshuis in Antwerpen heeft zaterdag een groot volksfeest georganiseerd om de terugkeer van het gerestaureerde zelfportret van schilder Pieter-Paul Rubens te vieren. Bijna 3.900 bezoekers kwamen de rode lippen en blozende wangen van Rubens bewonderen, details die lang onzichtbaar waren.
Het zelfportret van Rubens vertrok in januari 2017 naar het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium in Brussel voor restauratie. De originele verflaag werd blootgelegd en het schilderij oogt nu opmerkelijk fris en toont veel meer details. Om de terugkeer te vieren, was het Rubenshuis zaterdag gratis te bezoeken tot 20 uur.
Er waren ook heel wat nevenactiviteiten, zoals straattheater, lezingen, workshops, een lichtspektakel en een uniek fotomoment met de meester himself: op een prachtige fauteuil voor het zelfportret. “Op een goede dag krijgt het Rubenshuis 2.500 bezoekers over de vloer. Zaterdag waren het er 3.862. We zijn heel tevreden. Het programma viel duidelijk in de smaak”, zegt Nadia De Vree, perscoördinator bij Musea en Erfgoed Antwerpen.

bron: Belga