Antwerpse school gebruikt “mini-fabrieksstraat” om leerlingen mee op te leiden

In Antwerpen heeft het Stedelijk Lyceum Meir zaterdag een gesofisticeerde trainingsinstallatie in gebruik genomen. De machine simuleert op realistische wijze enkele processen uit de agro-food-beverage industrie. Aan deze “mini-fabrieksstraat” hangt een prijskaartje van 91.000 euro. Ook andere scholen mogen er gebruik van maken.
Bij de trainingsinstallatie staan meet- en regeltechnieken centraal. De units bestaan uit een filterinstallatie, een menginstallatie, een verwarmingsinstallatie en een vulsysteem. “Onze leerlingen kunnen zo hun kwalificaties trainen, probleemoplossend leren werken en onderzoekend leren. Zo worden zij nog beter voorbereid op een echte job in de industrie”, zegt Tijl Ooms, directeur van het Stedelijk Lyceum Meir. En dat is nodig, want er wordt vanuit de industrie vaak gezegd dat leerlingen onvoldoende zijn voorbereid op de arbeidsmarkt en dat het didactisch materiaal niet overeenkomt met de nieuwe technologieën.
Zowel de richtingen industriële wetenschappen, elektromechanica, I²CT als productie- en procestechnieken zullen gebruikmaken van dit didactisch vernuft. De “mini-fabrieksstraat” wordt gefinancierd door de Stad Antwerpen, het Stedelijk Onderwijs en BASF. Van de 91.000 euro legt de chemiereus 57.000 euro op tafel.
“Gezien de investering is er bewust voor gekozen om dit schitterend staaltje van didactische technologie ook voor andere scholen en externe operatoren open te stellen. Onze leerkracht productie- en procestechnieken zal de opleiding en het gebruik coördineren”, zegt Tijl Ooms.

bron: Belga