Voorzitter ngo Save the Children neemt ontslag

De voorzitter van de Britse ngo Save the Children, Alan Parker, heeft donderdag zijn ontslag aangekondigd. Hij zei dat de organisatie “nood aan verandering” heeft, twee maanden na een schandaal over ongepast seksueel gedrag dat de humanitaire sector opschrikte. Aanvankelijk was het de ngo Oxfam die in opspraak kwam, maar ook Save the Children bleef niet gespaard. Twee ex-leden, Brendan Cox en ex-directeur Justin Forsyth, werden beschuldigd van ongepast gedrag tegenover vrouwelijke collega’s.
“Vanwege de complexe combinatie uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden, denk ik dat verandering nodig is”, zei Alan Parker in zijn ontslagbrief. Het mandaat van Parker, die tien jaar voor de organisatie werkte, zou in december aflopen. Hij zei dat de ngo in die periode “meer kinderen heeft geholpen dan op eender welk moment in de geschiedenis”.
Hij sprak ook over het schandaal rond Save the Children. De Charity Commision, de Britse instelling die humanitaire organisaties controleert, onderzoekt die zaak. “Het is een belangrijk onderzoek en ik zal meewerken met de commissieleden om hen zo goed mogelijk te helpen. We moeten dringend het vertrouwen in de sector herstellen.”
Uit een intern rapport van de ngo in 2015 staat dat de “zeer nauwe” relatie tussen Parker en Forsyth, die de organisatie in 2016 verliet, een invloed kan hebben gehad op de manier waarop de organisatie antwoordde op de klachten.

Bron: Belga