Sector: “Nieuw windmolenpark te klein om zonder subsidies te kunnen draaien”

Sector: "Nieuw windmolenpark te klein om zonder subsidies te kunnen draaien"

De investeerders in hernieuwbare energie op zee zijn tevreden dat er ruimte komt voor nieuwe windmolens voor de Belgische kust, maar ze betwijfelen of dat zonder subsidies zal kunnen. “Daarvoor is het park te klein”, klinkt het bij het Belgian Offshore Platform. De regering heeft beslist om vanaf 2020 een bijkomende zone voor windmolens te creëren, zo maakte staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) vandaag bekend. Het gaat om een extra zone van 221 vierkante kilometer. Alles samen moeten de windmolens op zee 4 GW aan groene stroom gaan leveren.

Er komt een openbare aanbesteding, met de bedoeling de windmolenparken zonder subsidies te kunnen bouwen. De Nederlandse regering deed dat de Belgische al voor.

De sector is blij met de nieuwe ruimte, maar stelt vast dat de beschikbare ruimte in feite te klein is. “In de huidige windmolenparken is de densiteit te hoog. De windmolens staan te dicht op elkaar om optimaal te kunnen produceren”, stelt Annemie Vermeylen, secretaris-generaal van Belgian Offshore Platform, de spreekbuis van de sector.

Daarom had de sector om meer ruimte gevraagd. “We hadden graag 5 MW per vierkante kilometer gezien, of voor de geplande 2.000 MW dus vierhonderd vierkante kilometer. Het is maar de helft geworden.”

Dat maakt dus dat de windmolens niet in optimale omstandigheden zullen kunnen draaien. “Wellicht wordt het dus heel moeilijk om ze zonder subsidies te bouwen”, zegt het Belgian Offshore Platform.

bron: Belga