‘Kiss-in’ aan Brusselse Beurs als antwoord op homofoob geweld vorig weekend

Honderd tot tweehonderd personen zijn vrijdag rond 20 uur bijeengekomen op het Beursplein in Brussel voor een ‘kiss-in’. Ze wilden zo het homofoob geweld van vorig weekend aanklagen dat daar plaatsvond. Deelnemers zwaaiden met regenboogvlaggen en kusten elkaar. Een groep jongeren viel vorig weekend, in de nacht van 14 op 15 april, twee jongemannen aan die hand in hand door het centrum van Brussel liepen. De twee, Clément en Jonatan, dienden klacht in bij de politie. Een foto van het koppel was net ervoor gebruikt in een campagne die holebi’s moest aanzetten om zich de openbare ruimte meer toe te eigenen.
“Het is niet altijd evident om klacht in te dienen, want je voelt je niet altijd gehoord”, zei een transgender, die deelnam aan de actie. “Deze bijeenkomst is een andere manier om ons ongenoegen te tonen.”
Meer algemeen was het doel van de bijeenkomst om alle homofoob geweld aan te klagen, en te tonen dat de publieke ruimte ook toebehoort aan wie niet heteroseksueel is. “Ik denk dat het belangrijk is om ervoor te vechten dat iedereen – ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of identiteit – het recht heeft op hetzelfde leven”, zei deelnemer Artur Correia. “Het is niet de eerste keer dat er geweld is, maar de samenleving is nu meer open en mensen durven er meer over praten, het delen. We zijn ons meer bewust van die realiteit, die al jaren zo is.”

bron: Belga