Gentenaars vragen massaal ‘geveltuintjes’ aan

Gentenaars vragen massaal 'geveltuintjes' aan

In Gent is het aantal aanvragen voor ‘geveltuintjes’ bijna verviervoudigd sinds de afschaffing van de vergunningplicht in 2014. Dat melden de bevoegde schepenen Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (sp.a). Als inwoners dat melden, mogen ze in Gent een steen uit het voetpad breken om aan hun voorgevel bloemen en planten te laten boeien. De voorbije 4 jaar kregen al meer dan 1.000 Gentse woningen op die manier een geveltuin.
Gent voerde in 2002 de geveltuintjes in om het straatbeeld te vergroenen. De eerste 12 jaar werden jaarlijks gemiddeld 90 vergunningen toegekend, in totaal 1.034. Maar de vergunningsplicht werd in 2014 afgeschaft, waarna jaarlijks meer dan 300 geveltuinen werden aangevraagd, in totaal 1069 exemplaren. Dit jaar vroegen op 4 maanden al 160 Gentenaars een geveltuin aan. “Een enorm succes, niet alleen voor de vergroening van het straatbeeld maar ook voor het klimaat en de biodiversiteit”, zegt Watteeuw.
Ondanks het afschaffen van de vergunningsplicht moet nog steeds aan enkele voorwaarden voldaan worden. Er moet een vrije doorgang blijven van 1,2 meter om passanten comfortabel te laten passeren. Maar het Gentse stadsbestuur wil de geveltuinen in de toekomst verder stimuleren.
Zo worden inwoners bij de heraanleg van een straat gestimuleerd om voor een geveltuin te kiezen. Als ze intekenen, treffen straatwerkers de nodige voorzieningen, zodat bewoners de tegels niet langer zelf moeten uitbreken.

bron: Belga