Geen lingeriereclame meer in Antwerpse joodse wijk na deal met reclamebedrijven

Geen lingeriereclame meer in Antwerpse joodse wijk na deal met reclamebedrijven

In Antwerpen bestaat er een overeenkomst tussen de chassidische joodse gemeenschap en publiciteitsbedrijven om geen reclame voor lingerie in het straatbeeld te hangen. Dat schrijft De Morgen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zou bemiddeld hebben bij de deal, maar zijn woordvoerder ontkent dat. Lingeriereclame zou in de joodse wijk in Antwerpen sowieso al vaak overplakt of beschadigd worden omdat het orthodoxe deel van de gemeenschap die liever niet ziet. Die problemen zouden uitgemond zijn in een akkoord tussen de reclamebedrijven en de gemeenschap.

Het Forum der Joodse Organisaties stelt bij monde van voorzitter Raphael Werner dat het niet op de hoogte is van een dergelijke deal. “Ik vind het ook bijzonder onwaarschijnlijk klinken”, zegt Werner. “Dat er individuen problemen mee hebben en er daarom vandalisme gebeurt, klopt. Dat zie je ook elders bij allerlei geloofsgemeenschappen. Maar de hele chassidische gemeenschap, dat lijkt onwaarschijnlijk.”

De Wever laat via zijn woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn. “Wij hebben geen weet van die regeling”, zegt hij. “Je kunt die bedenkelijk vinden, maar zolang die private afspraak kadert binnen de wettelijke voorzieningen, hebben wij ons daar niet over uit te spreken.”

bron: Belga