Duizenden Syrische vluchtelingen gedwongen uit woning gezet in Libanon

Duizenden Syrische vluchtelingen gedwongen uit woning gezet in Libanon
Duizenden Syrische vluchtelingen gedwongen uit woning gezet in Libanon

Duizenden Syrische vluchtelingen in het buurland Libanon worden gedwongen om “blijkbaar vanwege hun nationaliteit” hun woning te verlaten. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag aan. Tussen 2016 en maart 2018 zijn in totaal 3.364 Syrische vluchtelingen in dertien verschillende gemeenten uit hun huis verdreven, zo blijkt uit cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR).

Human Rights Watch heeft 57 van die vluchtelingen ondervraagd en kwam tot de conclusie dat “er geen enkele consistentie in de redenen voor hun uitzetting” bestaat. Zo verwijzen de gemeentebesturen doorgaans naar inbreuken op de huisvestingswetgeving. Maar HRW stelt dat de sancties enkel tegen Syriërs gericht zijn, en nooit tegen Libanezen die dezelfde overtredingen hebben begaan.

“De bewijzen die door HRW verzameld werden, tonen duidelijk aan dat de Syriërs geviseerd werden wegens hun nationaliteit”, stelt de organisatie. Daarnaast wijst de organisatie nog op een religieuze dimensie. De uitzettingen “zijn niet het resultaat van een coherent nationaal programma, maar zijn ad-hocbeslissingen van gemeenten met overwegend christenen”.

Libanon is het land dat – naar verhouding – de grootste inspanning heeft geleverd bij de opvang van mensen die de Syrische burgeroorlog zijn ontvlucht. Het land met nauwelijks 4 miljoen inwoners, telt meer dan 1 miljoen vluchtelingen op zijn grondgebied. Maar steeds meer Libanese politici roepen de Syriërs nu op om terug te keren naar hun land.

De vluchtelingenmoeheid in Libanon wordt bovendien verergerd door een gebrek aan internationale steun voor het land. De VN hadden opgeroepen om twee miljard dollar steun toe te kennen aan Libanon, maar tot nu toe werd slechts 54 procent van dat bedrag opgehaald.

Bron: Belga