Comey-memo’s tonen aan dat Poetin tegenover Trump opschepte over Russische prostituees

Comey-memo's tonen aan dat Poetin tegenover Trump opschepte over Russische prostituees
Comey-memo's tonen aan dat Poetin tegenover Trump opschepte over Russische prostituees

De Russische president Vladimir Poetin heeft blijkbaar tegenover zijn Amerikaanse collega Donald Trump opgeschept dat Rusland de “mooiste prostituees ter wereld” heeft, zo blijkt uit memo’s van de ontslagen FBI-directeur James Comey. Amerikaanse media publiceerden gisteren (plaatselijke tijd) geredigeerde versies van de memo’s, nadat het ministerie van Justitie ze aan het Congres had overhandigd. Ze documenteren de vergaderingen en telefoontjes van Comey met Trump vooraleer de president Comey de laan uitstuurde als FBI-directeur. Ze gelden als de sleutel in een onderzoek dat moet uitklaren of de president al dan niet heeft geprobeerd een onderzoek naar mogelijke “collusie” tussen zijn campagneteam en Rusland te dwarsbomen.

Volgens het nieuwsportaal Politico had het doorspelen van de memo’s de bedoeling een juridisch steekspel te vermijden tussen adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein en de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Die wilden toegang tot de documenten.

In een notitie gaat het om het dossier van een vroegere Britse spion volgens wie Moskou mogelijk compromitterend materiaal over Trump zou bezitten. Trump heeft gezegd het onaangenaam te vinden dat zijn vrouw Melania zou kunnen denken dat hij in 2013 in Moskou plezier zou hebben gehad met vrouwtjes van plezier. Poetin blufte tegen hem dat zijn land “enkele van de schoonste hoeren in de wereld heeft”.

Trump twitterde gisteravond dat de memo’s van Comey duidelijk aantonen dat er geen “collusie” was en dat de president het onderzoek niet heeft tegengewerkt. Bovendien lekte Comey geheime informatie. “Zal deze heksenjacht blijven duren?”.

Bron: Belga