Amerikaanse Democraten dienen klacht in tegen Rusland, WikiLeaks en Trump-campagne

Amerikaanse Democraten dienen klacht in tegen Rusland
Amerikaanse Democraten dienen klacht in tegen Rusland

De Amerikaanse Democratische Partij heeft een klacht ingediend tegen Rusland, klokkenluiderwebsite WikiLeaks en de Trump-campagne, omdat die samen zouden hebben gewerkt om de Democraten bij de verkiezingen van 2016 schade te berokkenen. Dat melden verschillende Amerikaanse media. De klacht is onder meer gericht tegen de campagne van president Donald Trump, Rusland, WikiLeaks-oprichter Julian Assange, Trump-vertrouweling Roger Stone, voormalig campagnevoorzitter Paul Manafort, voormalig adviseur George Papadopoulos en verschillende topadviseurs die aanwezig waren bij de inmiddels beruchte vergadering in de Trump Tower tussen onder meer Donald Trump Jr., Jared Kushner en Paul Manafort, met verschillende Russische vertegenwoordigers.

Ze worden door de Democraten beschuldigd van grootschalige afpersing, hacking en frauduleuze samenzwering om de Democraten te schaden, door de publicatie van interne e-mails door WikiLeaks.

De 66-pagina tellende klacht werd vandaag ingediend bij de federale rechtbank in Manhattan, aldus CNN. In het document wordt uit de doeken gedaan hoe de Trumps volgens de Democraten via hun familiebedrijf op een goed blaadje kwamen te staan bij Rusland, en dat Rusland daarop in de aanloop naar de verkiezingen met Trump-adviseurs samenwerkte om de buit van de cyberaanval op de DNC naar buiten te brengen.

Volgens de partij heeft die hacking haar relatie met kiezers geschaad, donaties doen afnemen, de politieke conventie verstoord en personeelsleden blootgesteld aan intimidatie.

Bron: Belga