Wetenschappelijk bewezen: honden doen ons langer leven

Wetenschappelijk bewezen dat honden ons langer doen leven
Foto Unsplash

Word je ’s avonds ook begroet door één of meerdere viervoeters? Dan ben je een gezond persoon. Volgens een Zweeds onderzoek zorgen honden voor een drastische vermindering in hart- en vaatziekten. 

Doordat hondenbaasjes regelmatig gaan wandelen met hun liefste viervoeter, hebben ze een betere conditie. Bovendien hebben ze minder het gevoel alleen te zijn. Er zijn dus alleen maar voordelen aan het hebben van een gezelschapsdier. Deze gegevens vonden Zweedse wetenschappers aan de Uppsala Universiteit zo interessant dat ze 3,4 miljoen mensen tussen de 40 en 80 jaar oud bevraagden. Twaalf jaar lang bestudeerden ze hun medische toestand, maar ze keken ook of ze in die tijd een hond in huis hadden.

Vrijgezellen 

Vooral ouderen en vrijgezellen bleken de meeste voordelen te halen uit het hebben van één of meerdere honden. Alleenstaanden zagen hun hartproblemen met 36% dalen als ze fifi of max in huis haalden. Dezelfde groep had ook 33% minder kans om op jonge leeftijd te sterven. Personen die deel waren van een gezin hadden 15% minder kans op een vroegtijdig overlijden.

Betere levensstijl

Hoewel het logisch lijkt dat mensen met een huisdier vaker moeten wandelen en dus gezonder zijn, is er nog een reden voor het verrassende resultaat. “Mensen die een viervoeter hebben, gaan zich beter verzorgen omdat ze de verantwoordelijkheid over een levend wezen dragen. Bovendien zien ze vaker mensen tijdens hun wandelingen en willen ze er dus ook goed uitzien”, aldus dierenarts Tove Fall.