Cool! Brussels Airport krijgt zelfrijdende bus

Brussels Airport krijgt zelfrijdende bus
Foto RV
De Nederlandse constructeur 2GetThere gaat een zelfrijdende elektrische bus bouwen voor op Brussels Airport. Het voertuig zou vanaf begin 2020 op de luchthaven getest moeten worden, vanaf 2021 zouden er ook passagiers kunnen meerijden.

 

De vervoersmaatschappij De Lijn en de Brussels Airport sloten al in 2015 een principeakkoord rond zelfrijdende shuttles op de luchthaven. Na het nodige studiewerk is de constructie van de bus nu toegewezen aan 2GetThere uit Utrecht. Het bedrijf heeft al ervaring met autonome voertuigen, onder meer in Nederland en het Midden-Oosten.

Het Nederlandse bedrijf haalde het van vier andere kandidaten. Daarvan hadden er twee een Belgische link. Zo was Staca, een pachter van De Lijn uit Kortenberg, betrokken via zijn Franse moedermaatschappij Keolis die samenwerkte met het eveneens Franse Navya. Anderzijds stelde de Nederlandse busbouwer VDL, die een belangrijke vestiging heeft in Roeselare, zich kandidaat samen met het Duitse Siemens.

In het najaar van 2019 zal de bus voor het eerst getest worden op de fabrieksterreinen. Vanaf begin 2020 zullen de testritten dan verplaatst worden naar Brucargo. Als al die tests positief zijn, zal de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 passagiers, werknemers en bezoekers beginnen vervoeren op een vast traject.

Autonome shuttles in steden

“Dit is spitstechnologie die echt tot de verbeelding spreekt”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “In andere landen rijden er al enkele voertuigen zonder chauffeur, maar dat is vaak in een eigen bedding met een steward aan boord. Hier is het de bedoeling dat de voertuig autonoom over de openbare weg navigeert.” De Lijn onderzoekt ook de haalbaarheid van zelfrijdende shuttles in enkele steden, maar die projecten staan nog niet ver. Hiervoor is nog geen constructeur aangeduid.