Vandeurzen wil snel 250 extra jeugdhulpverleners inzetten

Vandeurzen wil snel 250 extra jeugdhulpverleners inzetten

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wil snel 250 bijkomende jeugdhulpverleners inzetten om gezinnen, kinderen en jongeren te helpen. Die extra hulpverleners zouden samen zo’n 3.000 extra gezinnen kunnen begeleiden. Dat zegt de CD&V-minister in een aanvullende reactie op het Rekenhofrapport over de crisisjeugdhulp. Uit een onderzoek van het Rekenhof naar de crisisjeugdhulp in Vlaanderen blijkt dat er voor 28,5 procent van de minderjarigen die interventie, begeleiding of opvang nodig hadden (in de onderzochte periode van juli 2015 – juni 2016) geen aanbod beschikbaar was. Dat komt volgens het Rekenhof onder meer omdat het aanbod aan crisismodules geen gelijke tred weet te houden met de steeds toenemende vraag.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) somt in het rapport zelf al de acties op waarmee hij wil tegemoetkomen aan de aanbevelingen van het Rekenhof. In een aanvullende reactie zegt hij dat zijn administratie concrete plannen heeft uitgewerkt om 15 miljoen euro extra aan middelen om te zetten in acties. Die moeten meteen voelbaar zijn op het terrein. Het gaat dan om de inzet van 250 extra jeugdhulpverleners die samen minstens 3.000 gezinnen zullen kunnen begeleiden.

“250 extra jeugdhulpverleners kunnen aan de slag als eerstelijnspsychologische functie of in een vorm van begeleiding die kort op de gezinnen betrokken wordt. Bedoeling is dat zorg en hulp binnen de maand gestart kunnen worden”, legt Vandeurzen uit.

De CD&V-minister doet er nog een schepje bovenop. Zo trekt hij 3 miljoen euro uit om zorggarantie te voorzien voor alle kinderen tot drie jaar die tijdelijk niet in hun omgeving kunnen verblijven.

bron: Belga