Kanstantsin Siutsou neemt leiding in Ronde van Kroatië

Kanstantsin Siutsou neemt leiding in Ronde van Kroatië
Kanstantsin Siutsou neemt leiding in Ronde van Kroatië

Kanstantsin Siutsou (Bahrain-Merida) heeft vandaag de derde etappe in de 13e editie van de Ronde van Kroatië (cat. 2.BC) gewonnen. Na 134 kilometer van Trogir naar de Biokovo vloerde de Wit-Rus de Nederlander Pieter Weening in een sprint met twee. De Kazach Yevgeniy Gidich finishte op 49 tellen als derde. De 35-jarige Siutsou is na zijn zege in de koninginnenrit ook de nieuwe leider. Hij heeft 8 seconden voor op Weening en 47 op Gidich.

Op de slotklim, 28 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent, werd met Nick van der Lijke de laatste vroege vluchter op 20 kilometer van de streep opgeraapt door wat restte van het peloton. Dat peloton met favorieten dunde stevig uit door het kopwerk van Niklas Eg voor kopman Gianluca Brambilla. Kilometer na kilometer moesten renners afhaken en op 11 kilometer van de aankomst bleven er nog tien over. Het sein voor Siutsou om te versnellen, Brambilla sprong op het wiel van de Wit-Rus, maar moest al snel weer in het zadel en zou het kopwerk van zijn ploegmaat niet kunnen belonen. Uiteindelijk finishte hij als zevende op 2:27 van de winnaar.

Siutsou kreeg wel Pieter Weening, Yevgeniy Gidich en Radoslav Rogina met zich mee. Met nog 5,1 kilometer versnelde Weening. Met zijn kenmerkende grote verzet liet hij de rest achter zich, maar Siutsou vond zijn tweede adem en beende hem in de laatste twee kilometer bij. De Wit-Rus versnelde nog twee keer, maar kon de Nederlander niet van zich afschudden. In de sprint bergop maakte de renner van Bahrain-Merida het alsnog met gemak af.

Voor Siutsou is het de eerste zege sinds hij in juni 2016 nationaal kampioen werd. Eerder werd hij ook al vier keer nationaal kampioen tijdrijden. Hij heeft nu tien overwinningen op zijn palmares, de grootste is een ritzege in de Giro van 2009.

Bron: Belga