Cavaria wil genderidentiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar maken in woonzorgcentra

door
Belga
Leestijd 2 min.

De holebi- en transgenderkoepel çavaria wil genderidentiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar maken in woonzorgcentra. KliQ, de vormingspartner van çavaria, heeft daarom de gespreksmethodiek "Tachtig Tinten" gelanceerd. Het doel is om holebi's en transgenders uit de onzichtbaarheid te halen zodat hun noden niet vergeten worden. "Holebi's en transgenders in woonzorgcentra kiezen er vaak voor om terug in de kast te kruipen en dat komt hun welzijn niet ten goede", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Open zijn over je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is immers niet altijd evident in een woonzorgcentrum. Je bent immers afhankelijk van de hulp van anderen. Die zorgafhankelijkheid maakt het moeilijker om personen die holebifobe of transfobe opmerkingen maken te vermijden."

Tachtig Tinten is een gespreksmethodiek die bestaat uit 16 tekeningen waar alledaagse situaties op staan afgebeeld. Ze zijn onderverdeeld in vier thema's: gender, seksualiteit, relaties en omgeving. De toolkit bevat een handleiding met tips om met de tekeningen aan de slag te gaan en biedt basisinformatie over genderidentiteit en seksuele diversiteit. Cavaria stelde de nieuwe toolkit donderdag voor in Gent.

"Werken rond deze thema's creëert een open sfeer die iedereen ten goede komt. Ook personeelsleden, familieleden en andere bezoekers van het woonzorgcentrum kunnen immers holebi of transgender zijn", legt Borghs uit. "Mensen kiezen uiteraard zelf hoe open ze zijn, maar om vrijelijk te kiezen is er nood aan een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn."

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen was donderdag aanwezig op de studiedag. Zes woonzorgcentra lichtten er ook toe hoe zij aan de slag gingen met de thematiek.

bron: Belga