Vervanging F-16’s – Kolonel maakt brandhout van besparingsvoorstel Decrop

Kolonel Harold Van Pee, die mee het programma voor de vervanging van de F-16’s begeleidt, maakt brandhout van de besparing die luitenant-kolonel Rudi Decrop eerder op de dag naar voren schoof door de F-16’s langer in de lucht te houden. “Ik vind het vreemd dat een luitenant-kolonel ingenieur dergelijke rekenfouten kan maken”, stelde Van Pee woensdagavond. Decrop, die bekendraakte als de “kolonel X” die de bal aan het rollen bracht in het F-16-dossier, stelde eerder op de dag voor de Belgische F-16’s enkele jaren langer in de lucht te houden en de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen enkele jaren uit te stellen. De jaarlijkse kostprijs voor nieuwe toestellen ligt op zowat 250 miljoen euro, terwijl de piste om F-16’s langer in roulatie te houden, 100 miljoen euro per jaar zou kosten. Kortom: een besparing van 900 miljoen euro op zes jaar tijd.
Maar daar klopt volgens kolonel Van Pee niets van. In de 250 miljoen euro zit bijvoorbeeld 100 miljoen euro personeelskosten die je altijd moet meenemen, bracht hij aan. Daarnaast is er sprake van 20 miljoen euro om twee basissen draaiende te houden, net als 15 miljoen euro voor tussentijdse evaluaties. “Tel die samen met de 100 miljoen euro voor de F-16’s en er schiet niet veel meer over van die 900 miljoen euro, die de basis is van zijn hele uiteenzetting”, stelde Van Pee.
De kolonel vond het vreemd dat luitenant-kolonel Decrop zo’n rekenfout kan maken. “Ik ken hem niet. Misschien heeft hij zich gewoon goed vergist. Het is toch een belangrijke vergissing om te maken voor het Belgisch parlement, laat me het daarbij houden”, dixit Van Pee.

bron: Belga