"Terroristen raken makkelijker aan wapens"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Misdadigers en terroristen raken in verschillende Europese landen makkelijker dan vroeger aan vuurwapens en zelfs oorlogswapens. Dat blijkt uit het rapport van Project Safte, dat de terroristische toegang tot illegale vuurwapenmarkten in Europa onderzoekt. Het door de Europese Commissie gefinancierde rapport is vandaag bij ons gepubliceerd door het Vlaams Vredesinstituut. De jongste jaren zijn bij terroristische groeperingen grote hoeveelheden vuurwapens in beslag genomen, ook oorlogswapens. Het is voor criminelen en terroristen makkelijker dan vroeger om aan sommige types vuurwapens te komen door de toegenomen smokkel uit post-conflictlanden en wettelijke achterpoortjes voor gedeactiveerde wapens en makkelijk converteerbare alarmpistolen.

In de meeste Europese landen hebben vooral zware criminelen toegang tot oorlogswapens. Maar nu die wapens steeds meer opduiken op de Europese zwarte markten, wordt het ook voor kleinere criminelen makkelijker om ze in handen te krijgen. "Als het voor criminelen makkelijker is om zich zware wapens aan te schaffen, dan wordt het dat ook voor terroristen met de juiste connecties", zegt Nils Duquet, onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut.

Het onderzoek van Project Safte toont aan dat meer samenwerking nodig is, zowel tussen als binnen Europese landen. Alleen zo is het mogelijk constante druk uit te oefenen op de criminele wapenmarkten. Een eerste stap is het sluiten van achterpoortjes in de nationale wetgevingen. Tegelijk moet geïnvesteerd worden in gespecialiseerde handhavingsdiensten. Het opsporen van de verschillende actoren in illegale vuurwapenhandel moet de prioriteit krijgen. Daarvoor is een goede beeldvorming nodig: informatie moet verzameld, geregistreerd en gedeeld worden.

bron: Belga