OPCW wil na aanval "onbelemmerde toegang" tot Doema

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is erg onduidelijk wanneer de experts van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan hun opdracht in de Syrische stad Doema kunnen beginnen. De organisatie wil eerst "onbelemmerde toegang" tot de stad kunnen krijgen, zo heeft Ahmet Üzümcü, de algemeen directeur van OPCW, vandaag meegedeeld in Den Haag. De topman reageert daarmee op het incident waarbij het VN-team dat de experts bijstond beschoten werd. Eerder hadden verschillende media al bericht dat de aankomst van de experts van de OPCW in Doema opnieuw was uitgesteld omdat er schoten werden afgevuurd op het begeleidende VN-team. De medewerkers van de Verenigde Naties moesten de situatie ter plaatse beoordelen, voor de OPCW-experts hun onderzoek konden starten. Üzümcü bevestigt die informatie en voegt eraan toe dat bij het incident ook explosieven ontploften. Hij deelde voorts mee dat de VN-medewerkers in Doema twee plaatsen hebben bezocht. Ze beslisten terug te keren naar Damascus toen ze op die tweede plek werden aangevallen.

Het is volgens de OPCW-topman nog niet duidelijk wanneer de experts uiteindelijk aan hun missie kunnen beginnen. Hij beklemtoonde dat ze enkel naar Doema zullen gaan wanneer de VN van mening is dat hun veiligheid kan gewaarborgd worden en wanneer hen een "onbelemmerde toegang" wordt verleend tot de plaats waar de vermoedelijke aanval plaatsvond.

De OPCW-experts zijn in Syrië om het incident van 7 april te onderzoeken. Volgens het westen en hulporganisaties gebruikte het Syrische regeringsleger toen gifgas tegen de eigen bevolking. Damascus en bondgenoot Rusland ontkennen dat.

bron: Belga