Meer dan 300 terdoodveroordelingen in Irak voor lidmaatschap van IS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 300 mensen, waaronder zo'n honderd buitenlanders, werden in Irak ter dood veroordeeld omdat ze tot Islamitische Staat (IS) behoren. Vele anderen kregen een levenslange gevangenisstraf, vernam persagentschap AFP uit gerechtelijke bron. In Irak zijn er twee terrorismerechtbanken, een in Tel Keif nabij Mosoel en een in Bagdad. Die laatste berecht buitenlanders en vrouwen.

Sinds januari werden in Bagdad 97 buitenlanders ter dood veroordeeld, 185 mensen tot levenslang, 15 mensen tot drie jaar en één persoon tot een jaar. De meeste veroordeelden zijn Turks of afkomstig uit de voormalige Sovjetrepublieken. Een Duitse vrouw werd ook ter dood veroordeeld, terwijl een Franse vrouw gisteren tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld.

"In Tel Keif werden 815 mensen berecht. Er werden 212 doodstraffen en 150 levenslange gevangenisstraffen uitgesproken", zei de woordvoerder van de Hoge Raad van de rechterlijke macht, rechter Abdel Sattar Bayraqdar. Volgens hem behoort de overgrote meerderheid van deze mensen tot IS. "Tijdens openbare hoorzittingen die werden gehouden conform de wet en waarbij de rechten van de veroordeelden werden gegarandeerd werd bewezen dat ze criminele acties uitvoerden."

Daarnaast werden 341 mensen in Tel Keif veroordeeld tot gevangenisstraffen, en werden 112 mensen vrijgelaten omdat hun schuld niet bewezen kon worden.

Gisteren kondigde het Iraakse ministerie van Justitie aan dat elf mensen die veroordeeld werden voor "terrorisme" opgehangen werden. "Deze executies volgen op processen die gekenmerkt worden door procedurefouten, inclusief veroordelingen die enkel zijn gebaseerd op bekentenissen die soms onder dwang werden afgelegd", zei Belkis Wille, een onderzoekster van Human Rights Watch. "Het wanbeheer van de IS-processen ontneemt de slachtoffers niet enkel echte gerechtigheid, maar houdt ook het risico in dat onschuldige Irakezen ter dood veroordeeld worden", voegde ze eraan toe.

Bron: Belga