Europese parlementsleden willen Zuckerberg zelf kunnen ondervragen

Europese parlementsleden willen Zuckerberg zelf kunnen ondervragen
Europese parlementsleden willen Zuckerberg zelf kunnen ondervragen

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, wil dat Facebook-topman Mark Zuckerberg persoonlijk aan de parlementsleden uitleg komt geven over het grote privacyschandaal. In een brief benadrukt Tajani dat de komst van Zuckerberg naar het Europees Parlement “absoluut noodzakelijk” is. De sociaalnetwerksite Facebook is onder vuur komen liggen voor de manier waarop er met de persoonlijke gegevens van de leden wordt omgegaan. De data van wereldwijd miljoenen gebruikers werden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat de informatie onder meer gebruikte om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

De fracties in het Europees Parlement hebben de zaak vorige week besproken en gaven daarbij uiting van hun “diepe bezorgdheid”, zo schrijft Tajani. Hij stelt dat de volksvertegenwoordigers volledige klaarheid willen scheppen en dat ze Zuckerberg daarom zelf willen ondervragen. “Alle politieke groepen hebben de absolute noodzakelijkheid van uw persoonlijke aanwezigheid benadrukt”, aldus Tajani. De parlementsvoorzitter verwijst ook naar het feit dat Zuckerberg vorige week wel persoonlijk uitleg kwam geven aan de Amerikaanse Congresleden.

De Facebook-oprichter had eerder voorgesteld om een van zijn topbestuurders naar Europa te sturen, maar dat gaat volgens Tajani dus niet ver genoeg. “De miljoen Europeanen die getroffen werden door het Cambridge Analytica-schandaal verdienen een volledige en grondige uitleg van de topmanager van Facebook.” Volgens de cijfers van Facebook zijn de gegevens van 87 miljoen mensen gebruikt door Cambridge Analytica, onder wie ook 2,7 miljoen EU-burgers.

Bron: Belga